10 matvaror som bör ingå i din träningskost

Det är många som undrar vad man ska äta när man tränar och vad som bör ingå i baskosten. Tänkte lista mina tio mat-måsten utan att ranka dom. Det är alltså 10 tips utan rangordning.

Kycklingbröst

Proteinrikt och fettsnålt. Behöver egentligen inte motivera det mer än så, men det är även väldigt lättlagat, gott och snabbt. Går att variera väldigt mycket och göra många olika rätter av. 

Bönor

Alla varianter funkar. De har låg fetthalt och innehåller många viktiga mineraler, t.ex. fosfor, kalium, magnesium, järn, koppar och B-vitaminer. Speciellt bra är bönor under deff-perioder eftersom de sväller i magen och ger en känsla av att man är mättare än man egentligen är. Bönor hjälper även till att hålla ämnesomsättningen på en hög nivå, vilket är en grymt bra bonus.

Magert rött kött

Ett måste för alla som vill bygga muskler. När man ha som mål att öka i styrka och vill återhämta sig snabbt efter träningspass är det få matvaror som är bättre än magert rött kött. Väldigt proteinrikt och gott!

Olivolja

Innehåller kraftfulla antioxidanter och har även anti-inflammatoriska egenskaper. Olivolja hjälper även till att förbättrea fettomsättningen i mitokondrierna genom att hjälpa cellerna att utsöndra fett som energi. Håll dig till Virgin eller Extra Virgin.

Mejeriprodukter med låg fetthalt

Lättmjölk, keso och yoghurt med låg fetthalt är grymt bra matvaror som bör ingå i den dagliga kosten. Alla innehåller höga halter kalcium; studier har visat på att högt kalciumintag skyddar mot fettansamlingar och hjälper till vid fettförbränningen. Det är även bra proteinkällor och bör därför alltid finnas i kylen.

Lax

Innehåller Omega3 och är en rätt bra proteinkälla. Omega3-fettet hjälper till att minska inflammationer, förbättrar fettanvändningen vid träning och har även vissa antikatabola effekter (hindrar nedbrytning av musklerna). 

Äpplen

Innehåller pectin som är en naturlig fiber som hjälper till att reglera blodfetter och kolesterolet. Hjälper även till att stabilisera blodglukos och insulin, vilket underlättar muskelbyggandet. Funkar även som C-vitaminkälla och som antioxidant.

Blåbär

Släng i en näve i yoghurten och du har ett grymt mellanmål! Låg mängd kalorier och en hög mängd näringsämnen. Bättre antioxidant än andra bär och forskning har visat på att blåbär faktiskt är bra för hjärnan. Det bromsar åldrandet av hjärnan och har visat sig ha en positiv effekt på minnet. Väldigt gott och bra.

Granatäpple

Fler och fler studier visar på att granatäpple skyddar mot cancer - i synnerhet prostatacancer. Innehåller en hög halt antioxidanter och är en ganska god frukt att äta som den är eller dricka som juice.

Sötpotatis

Byt ut vanlig potatis mot sötpotatis. Nästan inga kalorier eller fett men fylld med Vitamin B-6, B-12, C och kalium.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0